Конфликтът между Русия и Украйна ескалира непрекъснато и е трудно да

...
Конфликтът между Русия и Украйна ескалира непрекъснато и е трудно да
Коментари Харесай

Стопанската камара очаква скок в цените на определени вносни стоки заради конфликта Русия и Украйна

Конфликтът сред Русия и Украйна ескалира непрестанно и е мъчно да се планува до каква степен ще се разпростре. Затова е мъчно да се създадат и количествени оценки за последствията. Отсега е ясно, че борсовите артикули, каквито са торовете, няма да бъдат наранени значително. Дори е допустимо цените на торовете да се повишат, както това се случи с доста други борсови артикули. Някои нишови артикули в износа ни евентуално ще пострадат - фармация, електрически произведения за дома (напр., бойлери, които заемат 6-7 място в износа ни за Украйна), множеството капиталови артикули, какаови произведения, парфюмерия и козметика, видео игри. Макар и отвън статистиката, може да се чака, че износът на специфична продукция ще нарасне. Това плануват специалистите от Българската стопанска камара.

От БСК допълват, че вносът от Украйна е мощно доминиран от първични материали и борсови артикули, като производството им ще се наруши и количествата ще намалеят, а българските вносители ще се преориентират към други снабдители. Според специалистите проблемите по-скоро са свързани с внезапния скок на цените им. Те прецизират, че опасност съставлява вносът на аварийни елементи за сервиз на украинско съоръжение (строителни и минни машини). От Стопанската камара прецизират, че към половината от вноса на пелети за горивни камери в България идва от Украйна и в случай че този импорт намалее, цените на вътрешния пазар ще набъбнат още повече.

На микро равнище са вероятни много по-големи разтърсвания при компании, чиято активност е обвързана преобладаващо с Украйна. Очаква се входящият туризъм от Украйна да намалее най-вече, в резултат на което компании, разчитащи главно на украинския пазар, ще би трябвало бързо да се пренасочат.

От БСК означават, че българският експорт за Украйна варира в границите 250-350 благ. евро годишно, за 2021 година - 400 благ. евро. Изнасяме главно торове, фармация, машини и електротехнически произведения. Вносът е 500-600 благ. евро, за 2021 година надвишава 800 благ. евро. Вносът е съсредоточен в полупродукти от желязо или от нелегирани стомани, слънчоглед и амоняк. Туристите от Украйна са 300-500 хиляди годишно допреди ковид-пандемията, а взаимните вложения са епизодични.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР